GABURI '98 FÉM KERESKEDELMI KFT.

TELEPHELY: 2120 DUNAKESZI FORGÁCS U. 1. Tevékenységünk acélhulladék, valamint színesfém és kábel hulladék felvásárlása. A legmagasabb napi áron!

Figyelem!

 

 

2013. december 25-én hatályba lépett a fémkereskedelemről szóló 2013. évi CXL törvény.

2013. november 27-én kihirdeték és 2013. november 28-án hatályba lépett a fémkereskedelmi tevékenységről szóló 443/2013. (XI.27.) Korm. rendelet.

Magánszemélyekre vonatkozó szabályok: 2014. március 01. napjától az 2013. évi CXL. törvény értelmében magánszemély használatában álló ingatlanon legfeljebb 3 m3 térfogatú egyértelműen az ingatlanon termelt fém hulladék tárolható. Ha az ezt meghaladó mennyiséget a hatóság észleli, határidő tűzésével felszólítja a magánszemélyt a fémhulladék közszolgáltatónak vagy fémkereskedőnek történő átadására. A NAV a kötelezettség megtartását visszaellenőrzi, nem teljesítés esetén bírságol/hat/ és a fémet elkobozza.

• A kormányrendeletben taxatív felsorolásban meghatározott felismerésre alkalmas jellemzővel rendelkező fém hulladék átvétele- ún. „érzékeny FAJ”- csak a törvényben részletesen szabályozott eljárásrend szerint történhet.

 

Az értékesítést megelőző eljárásrend a következő:

• az eladó az értékesítés előtt az illetékes fémkereskedelmi hatósághoz előzetesen bejelentést köteles tenni, melynek tartalmaznia kell a leadni kívánt fémkereskedelmi engedélyköteles anyag megnevezését, mennyiségét, a felvásárló fémkereskedő megnevezését, telephelyének címét, a fémkereskedelmi engedélyköteles anyag bejelentéskori tárolásának helyét, a bejelentő nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, telefonos elérhetőségét;

• a bejelentést követően információcsere megy végbe a vámszerv és a rendőrség között, melynek célja annak megismerése, hogy rendőrségi szerv feladatkörében merült-e fel adat, a leadni kívánt fémkereskedelmi engedélyköteles anyag eltulajdonított volta tekintetében /5 munkanapon belül/.

• a fémkereskedelmi hatóság további 5 munkanapon belül írásbeli visszaigazolást küld a bejelentő és a bejelentésben megjelölt felvásárló fémkereskedő részére.

A hulladék adásvétele kizárólag az így kiadott visszaigazolás birtokában jöhet létre!

 

A 443/2013. (XI. 27.) Korm. rendelet 1. melléklete által tartalmazott ún. „érzékeny FAJ” kódos fémhulladékok pirossal kiemelve!

1. akkumulátor

2. csatornafedél, csatornarács, vízelvezető csatorna elemek fémhulladéka

3. csőszerelvény fémhulladék

4. csövek, rudak fémhulladék

5. egyéb ipari fémhulladék

6. egyéb*

7. ipari elektronikai berendezés, villanyoszlop fémhulladék, trafóházak, elektromos betápláló transzformátor, elosztó szekrények

8. emléktábla fémhulladék

9. építőipar fémhulladéka

10. építőipar segédeszközeinek fémhulladéka (állványrendszer, zsalurendszer)

11. forgács fémhulladék

12. gépjármű/haszongépjármű, egyéb közlekedési eszköz (pl. kerékpár) bontási fémhulladéka (gépjármű alkatrész, gépalkatrész, mezőgazdasági berendezések alkatrésze)

13. háztartási fémhulladékok

14. ipari és mezőgazdasági vízépítési berendezések és alkatrészek, zsilipek, árvízvédelmi berendezések és alkatrészei fémhulladéka

15. huzal fémhulladék

16. irodai fémhulladék

17. ipari eredetű kábel fémhulladék, ólomkábelről lebontott ólomköpeny fémhulladék, légkábeltartó acélsodrony fémhulladék, nagyfeszültségű kábel fémhulladék (háztartási és irodai gépekből származó kábelhulladékok kivételével)

18. közlekedési műtárgy fémhulladéka (híd, hídkorlát, felüljáró)

19. elektromos és elektronikai eszközök fémhulladéka

20. vasúti alkatrészek (sín, síncsavar, kapcsolószerek, váltó), vasúti berendezések fémhulladéka, azok alkatrészeinek fémhulladéka

21. szobor/műtárgy (öntvény/szerelt) fémhulladék, kegyeleti dísztárgy fémhulladéka

22. tűzcsapok, tűzcsapszerelvények

23. telekommunikációs szolgáltatók eszközeinek, berendezéseinek fémhulladéka (pl. antennák, távközlési berendezések, távközlési aknafedél)

24. bálázott, préselt fémhulladék

25. aprított fémhulladék

26. kerítéselem, kerítés drótháló

27. konténerek

28. közlekedési tábla

* „egyéb” kód választása esetén, 160 karakter hosszan kötelezően kitöltendő a megjegyzés rovat

 

A 2013. évi CXL. törvényben foglaltak szerint 2014. március 01. napjától változások a gazdasági társaságok esetében:

A gazdálkodó szervezet az ingatlanán termelődött, a tevékenységi köréhez köthető gyártási hulladékot mennyiségi korlátozás nélkül birtokban tarthatja. Amennyiben a származás tekintetében kétség merül fel, a bizonyítás a gazdálkodó szervezet kötelessége. Bár a megfogalmazást a törvényből szó szerint idéztük, a „tevékenységi köréhez köthető gyártási hulladék” definíció tágan értelmezendő, így pl. a gazdálkodó által leselejtezett gépek, eszközök, saját használati tárgyak is ide értendők. Figyelem! A hivatkozott szakasz nem sorolja „érzékeny” kategóriába, kivételként említi az egyébként érzékenyként felsorolt, de a gyártó gazdálkodó szervezeteknél gyártási hulladékként keletkező és általuk értékesített anyagokat.

 

Az értékesítést megelőző eljárásrend a következő:

• az eladó az értékesítés előtt az illetékes fémkereskedelmi hatósághoz előzetesen bejelentést köteles tenni, melynek tartalmaznia kell a leadni kívánt fémkereskedelmi engedélyköteles anyag megnevezését, mennyiségét, a felvásárló fémkereskedő megnevezését, telephelyének címét, a fémkereskedelmi engedélyköteles anyag bejelentéskori tárolásának helyét, a bejelentő nevét, lakcímét, adóazonosító jelét, telefonos elérhetőségét;

• a bejelentést követően információcsere megy végbe a vámszerv és a rendőrség között, melynek célja annak megismerése, hogy rendőrségi szerv feladatkörében merült-e feladat a leadni kívánt fémkereskedelmi engedélyköteles anyag eltulajdonított volta tekintetében /5 munkanapon belül/ a fémkereskedelmi hatóság további 5 munkanapon belül írásbeli visszaigazolást küld a bejelentő és a bejelentésben megjelölt felvásárló fémkereskedő részére.

A hulladék adásvétele kizárólag az így kiadott visszaigazolás birtokában jöhet létre! 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 46
Tegnapi: 41
Heti: 46
Havi: 1 029
Össz.: 95 181

Látogatottság növelés
Oldal: Hírek
GABURI '98 FÉM KERESKEDELMI KFT. - © 2008 - 2020 - gaburifemkft.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »